Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Halil Demirkan anlattı.

Güncelleme Tarihi: 23/09/2020

BURDUR DEVLET HASTANESİ BİLGİLENDİRİYOR

Diyabet (Şeker Hastalığı) nedir ?  Belirtileri nelerdir ?  Tanı ve tedavi takibinde neler yapılır ?

Burdur Devlet Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Halil Demirkan anlattı.

“Diyabet yani şeker hastalığı, bedenimizde insülin hormonunun eksikliği ya da etkisizliği sonucu ortaya çıkan ve buna bağlı olarak kan şekerinin yüksekliği ile seyreden, kısa ve uzun süreçte bedenimizde hasarlar oluşturan bir metabolizma hastalığıdır.

Eğer çok su içme, sık idrara çıkma, ağız kuruluğu ya da iyileşmeyen yaralarınız oluyorsa, kan şekerinize baktırmanız diyabet açısından tavsiye edilir. Diyabet tanısının konulabilmesi için açlık kan şekeri 125’in ya da tokluk kan şekeri 200’ün üzerinde olmalıdır.

Diyabet tanısı konulan kişilerde diyet ve egzersiz ile birlikte gerekli durumlarda şeker hapları ya da insülin tedavisi başlamaktayız. Uzun süreçte kan şekerleri yüksek seyreden diyabetik hastalarda böbrek, kalp, göz ve damar hastalıkları oluşabilmektedir. Bu durumların oluşmaması için düzenli kontrollere gitmeniz, doktorunuzun talimatları doğrultusunda tedaviye tam uyum sağlayıp, diyet ve egzersiz yapmanızı öneririz. Özellikle korona virüs pandemisinin olduğu bu dönemde gerekli tedbirleri alarak, tedavi ve kontrollerinizi aksatmamanız önem arz eder.”

Maske, mesafe ve temizlik tedbirlerine uyalım. Gücümüz birlikte tedbir..

T.C.Sağlık Bakanlığı

Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü