HASTANEMİZDE HİPERTANSİYON (YÜKSEK TANSİYON) HASTALARI İÇİN ÖZEL POLİKLİNİK HİZMETİ VERİLMEYE BAŞLANMIŞTIR.

Güncelleme Tarihi: 02/03/2021

Burdur Devlet Hastanesi Nefroloji Uzmanı Dr. Cüneyt AKGÖL tarafından, her gün, ilgili uzman hekimlerle koordineli bir şekilde, tansiyon hastaları için özelleşmiş poliklinik hizmeti verilecektir.

Hipertansiyon Nedir?

Hipertansiyon, sürekli kan basıncı yüksekliği ile kendini gösteren, sistemik bir hastalık olup, ciddi sorunlara neden olması ve toplumda yaygın olarak görülmesi nedeniyle önemli bir sağlık problemidir. Tekrarlanan ölçümlerde  kan basıncının 140/90 mmHg den daha yüksek olması hipertansiyon olarak tanımlanır. Tedavi edilmeyen hipertansiyonun, kalp yetersizliği, koroner kalp hastalığı, inme, böbrek yetersizliği, damar hastalığı ve  ölüm oranını artırdığı ortaya konmuştur.

Hipertansiyon Belirtileri ve Risk Faktörleri Nelerdir ?

Bireyin tansiyon değerleri tehlikeli derecede yüksek seviyelere ulaşsa bile birçok yüksek tansiyon hastasında bir belirti görülmeyebilir. Hipertansiyonun komplikasyonları ve buna bağlı ölüm oranı, kan basıncı yüksekliği ile doğru orantılı olarak artmaktadır. Tüm hipertansiyon olgularının yaklaşık %80 ini oluşturan primer (esansiyel) hipertansiyon, kesin mekanizması bilinmeyen, herhangi bir ikincil hastalığa bağlı oluşmamış, sistemik arteriyel kan basıncının sürekli yüksekliğidir. Hastaların %20 sinde ise böbrek üstü bezinin aşırı hormon salgılaması, tiroid hastalıkları, uyku apnesi, böbrek hastalığı ve damar tıkanıklığı gibi bir nedene bağlı ikincil hipertansiyon mevcuttur. İlerleyen yaşla birlikte hipertansiyon riski artar. Hipertansiyon kalıtsal olarak aynı ailede ortaya çıkma eğilimi gösterebilir.

Fazla kilolar, hareketsiz, durağan bir hayat tarzı yaşayan bireylerin tansiyon değerleri yüksek olma eğilimindedir. Beslenme sürecinde fazla tuz alınması vücudun tuttuğu sıvı miktarını, dolayısı ile tansiyonu artırır. Sigara içmek veya tütün çiğnemek sadece tansiyonu yükseltmekle kalmaz aynı zamanda kardiovasküler problemlere yol açar. Alkol tüketimi zaman içerisinde kalbe zarar verebilir. Yüksek düzeyde stres, bireyin tansiyon değerlerinde geçici bir artışa neden olabilir.

Hipertansiyon Nasıl Tedavi Edilir ?

Hipertansiyon tedavisi sürecinde doktorun reçete edeceği ilaç kategorisi, tansiyon ölçümlerine ve diğer tıbbi sorunlarına bağlıdır. Bireyler kendilerine özel bir tedavi planı geliştirmek için hipertansiyon tedavisi sağlama konusunda deneyimli uzman bir ekip ile takip edilmelidir. Hipertansiyon tedavisinde hedef, bireyin ne kadar sağlıklı olduğuna bağlı olarak değişir. Tansiyon kontrolünde yaşam tarzı değişiklikleri de önemlidir. Bunun için öncelikle kalp dostu bir diyet uygulanmalı ve sağlıklı yiyecekler tüketilmelidir. Öğünlerde meyveler, sebzeler, tam tahıllar, kümes hayvanları, balıklar ve az yağlı süt ürünlerini tercih edilmelidir. Gün içinde hipertansiyonu önlemeye ve kontrol etmeye yardımcı olabilecek miktarda potasyum alınmalı ve daha az doymuş yağ ile trans yağ tüketilmelidir. Günlük tuz tüketimi azaltılmalıdır. Fazla kiloları vermek hipertansiyonu kontrol etmek ve onunla ilgili sağlık sorunları riskini azaltmaya yardımcı olur. Düzenli fiziksel aktivite ve egzersiz, hem tansiyonu düşürmeye hem de günlük stresi yönetmeye yardımcı olabilir. Hiçbir şart altında sigara içilmemelidir. Tütün, hem damar çeperlerine zarar verebilir ve hem de plak oluşumu sürecini hızlandırarak damarları daraltabilir. Yaşam tarzı değişikliklerine bağlı kalmak, özellikle de herhangi bir hipertansiyon belirtisi görmeyen ve hissetmeyen bireyler için zor olabilir, ancak hipertansiyonun bir anda kontrolden çıkabileceği ve istenmeyen riskleri doğurabileceği unutulmamalıdır.

Unutulmamalıdır ki yüksek tansiyon uygun şekilde tedavi edilmezse ölümcül sonuçlara neden olabilecek bir hastalıktır. Yüksek tansiyon açısından kontrol, takip ve tedavi olmak için siz de hastanemize, özelleşmiş Hipertansiyon Polikliniğimize başvurabilirsiniz.

Sağlıklı günler dileriz.